пʼятницю, 19 грудня 2008 р.

Одеса


Потьомкінські сходи

В Одесі знаходяться славнозвісні Потьомкінські сходи, що мають 192 сходинки. Вони були збудовані князем Воронцовим, генерал-губернатором Новоросії, Бесарабії та Кавказу, який зробив великий внесок у розвиток міста. Сходи коштували йому 800 тис. рублів та були подарунком на день народження його дружині, Єлизаветі Ксавер'ївні, на той час — першій красуні міста. У радянські часи сходи були перейменовані у пам'ять повстання на панцернику "Потьомкін" у 1905 році (до революції сходи називалися Рішельєвскими). Будівництво цих величних сходів тривало з 1837 до 1841 року. Автором проекту був архітектор Франц Боффо, який ретельно розробив пропорції споруди.

Приїхавши до порту та піднявшись Потьомкінськими сходами, ви вийдете на Приморський бульвар — найкрасивіший у місті. Звідси добре видна панорама порту. Уздовж всього бульвару тягнуться прекрасні архітектурні ансамблі. Там знаходиться пам'ятник російському поетові О. С. Пушкіну. Приморський бульвар — це улюблене місце прогулянок мешканців міста і гостей. Великий масив займає Центральний парк культури і відпочинку ім. Т. Г. Шевченка, колишній Олександрівський парк. У парку споружено пам'ятник Невідомому матросові. Вічно палаючий вогонь у його підніжжя нагадує людям про великий подвиг захисників Одеси під час Другої світової війни.

Не меншою визначною пам'яткою міста є вулиця Дерібасівська, названа так на честь засновника міста Осипа Дерібаса (Хосе де Рібас), а також примикаюча до неї Грецька площа. В даний час більша частина вулиці і площа — пішохідні, і разом з примикаючим Міським Садом є одними з найулюбленіших місць відпочинку і прогулянок мешканців і гостей міста. Там є численні ресторани, бари, крамниці та готелі. Життя на цій вулиці рідко завмирає навіть вночі.

1 коментар:

Анонім сказав...

привіт усім, якщо ви шукаєте позику з низькою ставкою 2 ставки на рік, тоді пропозиція позики pedro буде гарною для вашої бізнес-позики та іншого виду позики, яку ви хочете застосувати, якщо ви знаєте, що можете отримати гарне повернення якомога швидше, тоді зв’яжіться з паном Педро на pedroloanss@gmail.com